Давайте розмовляти українською мовою

Спілкування українською мовою
Ответить
moose
Reactions: 12

Re: Давайте розмовляти українською мовою

Сообщение moose »

Nikolai_0802 писал(а): Ср июл 16, 2025 11:40 pm Igor Poklad - RIP
RIP
Ще одне яскраве виконання минулих рокiв
1 Изображение
moose

Сообщение moose »

цікавий український новояз (чи новомова?)

В Україні ґеть усі перейшли на мову. Але якісь нові чудернасенькі слова з'явились.

Про слово-паразит "наразі" я вже наґадував. Нещодавно мене приґоломшили "навзаєм" замість "взаємно".

Ось так :shock:

Як там, в Україні, по мiстах, з новомовою ?
Liberte
Reactions: 1514

Сообщение Liberte »

Моя невістка із Західної України тільки так і казала: навзаєм. Мабуть воно з Західної і поширилось на всю територію... В неї багатенько таких слів, яких я раніше навіть не чула. Коліжанка, наприклад... Запитати , що воно достеменно означає, було трохи соромно, :oops: то я мовчки здогадувалась, а пізніше пошукала значення в мережі :shy:
Колись моє володіння українською було майже на рівні з російською( я маю на увазі літературну українську, а не суржик :roll: ), але за останні 25 років майже без практики скотилося на рівень , за який аж незручно. :sorry: Коли років десять тому в нашому NJ хлопець із Західної почав мене розпитувати про щось щирою українською , я випала в англійську , бо легко українською відповісти не змогла; замість українських слів в мозок лізли англійські. Чесно кажучи, це мене тоді налякало тому, що пам'ять виявилась настільки коротка, якщо добре знаною мовою не користуєшся.
Це я кажу про активну мову, не пасивну, бо з розумінням проблем нема , хіба що новенькі слова викликають деякі незручності... :rolleyes:
Nikolai_0802
Reactions: 354
Интересы: Ignoring: Bobeg, Sergunka , Login , Prinston Lion, JamesBond,ЖестДобройМоли, Женя Стоунер, car

Сообщение Nikolai_0802 »

так e багато слів - наприклад "ровер", "файне", "риштунок", "каня" які завжди були в західній Україні але не вживалися на сході
Ignoring: Bobeg, Sergunka , Login , Prinston Lion, JamesBond,ЖестДобройМоли, Женя Стоунер , car, self
Liberte
Reactions: 1514

Сообщение Liberte »

Файно/е у нас всі знають і навіть інколи використовують. Ровер - суцільно західне, з каня я не стикалася...
moose

Сообщение moose »

Liberte писал(а): Вс июл 27, 2025 1:08 am Коли років десять тому в нашому NJ хлопець із Західної почав мене розпитувати про щось щирою українською , я випала в англійську , бо легко українською відповісти не змогла; замість українських слів в мозок лізли англійські. Чесно кажучи, це мене тоді налякало тому, що пам'ять виявилась настільки коротка, якщо добре знаною мовою не користуєшся.
Це я кажу про активну мову, не пасивну, бо з розумінням проблем нема , хіба що новенькі слова викликають деякі незручності... :rolleyes:
Те ж саме. У багатьох така конфузія. Справа не в пам'яті, а в паралельних не перших мовах. Більш активна випливає поперед інших. Із французською у мене така ж ганьба :shock:
1 Изображение
moose

Сообщение moose »

Nikolai_0802 писал(а): Вс июл 27, 2025 1:47 am так e багато слів - наприклад "ровер", "файне", "риштунок", "каня" які завжди були в західній Україні але не вживалися на сході
Ще філіжанка кави. Але каня? В мене родичі на Волині, але я такого не пам'ятаю...
Nikolai_0802
Интересы: Ignoring: Bobeg, Sergunka , Login , Prinston Lion, JamesBond,ЖестДобройМоли, Женя Стоунер, car

Сообщение Nikolai_0802 »

Каня - це регіональне слово на захiднiм Поліссі. Хоча саме по собі «kania» не є прямим українським словом, що означає «хижий птах», це польське прізвище, яке буквально перекладається як «шуліка» – вид хижого птаха. Полонiзм, як i ровер.
Ignoring: Bobeg, Sergunka , Login , Prinston Lion, JamesBond,ЖестДобройМоли, Женя Стоунер , car, self
Nikolai_0802

Сообщение Nikolai_0802 »

The Polish word "rower" for bicycle originates from the "Rover Safety Bicycle," a historically significant model produced by the Rover Company in 1885. This model is considered the first truly modern bicycle with two wheels of similar size, and the name "Rover" became so widely associated with this type of bicycle that it was adopted into the Polish language.

Before the widespread adoption of the "Rover Safety Bicycle," the term "bicykl" (from the English "bicycle") was used for older models with wheels of different sizes, like the penny-farthing. The shift to "rower" reflects the popularity and recognition of the "Rover" brand and its innovative design.
Nikolai_0802

Сообщение Nikolai_0802 »

заужді цікавило походження українського слова "лелека". На Поліссі через село вжіваюць то лелеки , то белорускі варіант буськи.

Етимологія:
Слово "лелека" походить від праслов’янських коренів. Вважається, що воно походить від праслов’янського lelekъ або пов’язаної ономатопеїчної форми, яка, ймовірно, імітує звук, що видають лелеки, наприклад, клацання їхніх дзьобів. Це характерно для слов’янських мов, де назви тварин часто мають ономатопеїчне походження, що відображає їхні звуки чи поведінку.
Згідно з етимологічними дослідженнями, "лелека" є специфічним для української мови і має близькі за звучанням терміни в інших слов’янських мовах, таких як білоруське "ляляк" (lyalyak) або польське "lelek" (використовується для іншого птаха - нічниці (козодой по руски), але має схожу фонетичну структуру). Символізм звучання слова пов’язує його з характерним клацаючим або тріскотливим звуком лелеки.
moose

Сообщение moose »

Так, цікаво дізнатися походження слова :good:

Але, декотрі джерела стверджують аналогічне походження і в інших мовах

"From Ottoman Turkish لیلك (leylek), لكلك (leklek, leylek), from Persian لک‌لک (lak-lak)."
Nikolai_0802

Сообщение Nikolai_0802 »

moose писал(а): Вс июл 27, 2025 2:56 pm Так, цікаво дізнатися походження слова :good:

Але, декотрі джерела стверджують аналогічне походження і в інших мовах

"From Ottoman Turkish لیلك (leylek), لكلك (leklek, leylek), from Persian لک‌لک (lak-lak)."
Це лише підтверджує оnoмаtoепічне походження — як чую, так і називаю.

https://en.wikipedia.org/wiki/Onomatopoeia
Последний раз редактировалось Nikolai_0802 Вс июл 27, 2025 4:27 pm, всего редактировалось 1 раз.
Nikolai_0802

Сообщение Nikolai_0802 »

After all - both Persian and Ukrainian are Indo-European languages.
moose

Сообщение moose »

Nikolai_0802 писал(а): Вс июл 27, 2025 3:37 pm After all - both Persian and Ukrainian are Indo-European languages.
Yup, but not Turkish (Turkic language)
Nikolai_0802

Сообщение Nikolai_0802 »

Turkish borrowed some words from their neighbors ( Persians)
Ответить